•  

  Hej alla Klippare!

  I helgen (9-11 juni) har Marinella Angusti och Emil Stenberg representerat SFK på Teaterförbundets Riksstämma. Denna stämma samlas var 4e år och de var där som ombud för Filmavdelningen.

  Vi var särkilt nyfikna på utfallet av vår motion angående royalty för klippare och mycket glädjande kan vi konstatera att motionen bifölls av förbundsstyrelsen! Teaterförbundet kommer därmed tillsätta en resursstark utredning som har i uppgift att på omfattande och objektivt sätt undersöka olika yrkesrollers insatser i förhållande till upphovsrättslagstiftningen. Denna utredning ska inte enbart omfatta klippare; utan även maskörer, ljuddesigners och andra yrkesgrupper som i nuläget exkluderas från royaltyutbetalningar.

  Denna utredning ska vara klar i god tid innan nästkommande förbundsmöte 2020, och därmed kunna ligga till grund för nästa avtalsförhandling som också äger rum 2020. Detta kan låta långt bort i framtiden men vi yrkar på en stor förändring inom royaltyn och det kommer troligtvis påverka många andra yrkesgrupper ekonomiskt, vilket kräver en ordentlig utredning som kan ligga till grund för en bestående förändring.

  Vårt nästa steg är att bevaka utformningen av denna utredning och förhoppningsvis kunna vara delaktiga. Vi vill såklart ha möjlighet att bidra med fakta om hur vår arbetssituation ser ut och varför den ska anses som royaltyberättigande.

  Vi är lyckliga för stunden och fortsatt positiva för framtiden!

  Hälsningar,

  SFK

  Om ni inte redan är medlemmar i TF så finns mer info här - www.teaterforbundet.se/medlemskap/

Kino om Filmklippning

on .

Kino på Sveriges Radio P1 om Filmklippning!

Se hit alla filmklippare! I morgon klockan 14:03 (den 25 april) sänds programmet Kino på SR P1 om filmklippare, med celebra gäster som Dino Jonsäter och Kristin Grundström! De berättar om klippandets hantverk. Dessutom blir det ett porträtt av den nyligen bortgångne franske mästerregissören, Alain Resnais, signerat Mikael Timm. Programledare: Saman Bakhtiari.

Här är en länk till Kino i klipprummet

Löneenkäten är klar!

on .

Löneenkäten är klar!

Nu har SFK färdigställt löneenkäten, baserad på svar från 51 medlemmar. Tack alla ni som tog er tid att skicka in information om era löner och er arbetssituation.

/Styrelsen

 Löneenkät SFK 2014.PDF

Klippning i Fokus 2013

on .

Klippning i Fokus 2013

mauritzLördag 27/4 arrangerade SFK eventet Klippning i Fokus i Filmhuset, Stockholm. Huvudgästen var Chris Dickens, en välmeriterad filmklippare från Storbritannien som klippt filmer som "Slumdog Millionaire" och "Les Misérable".

Chris har bland annat vunnit en Oscar, en BAFTA och en American Cinema Editors Award för klippningen av "Slumdog  Millionaire" och under sin föreläsning visade han klipp och berättade om hur han arbetar i klippprocessen.

Eftermiddagen vigdes bl.a. åt en paneldebatt om etiska frågeställningar i klipprummet vid dokumentära projekt. En paneldebatt med etablerade högaktuella klippare och dokumentärfilmare från filmbranschen resonerade kring ämnet "hur vi behandlar våra karaktärer i dokumentärfilmen". I panelen ingick: Axel Danielsson (Pang Pang Bröder), Åsa Blanck (Familjen Persson i främmande land) Mia Engberg (Belleville baby) och Kersti Grunditz (The man behind the throne)

mauritz2Senare på eftermiddagen kom Anna Serner från Filminstitutet och berättade om det nya filmavtalet och efter det delades SFK’s interna klipp-pris, Edith-priset, ut för bästa klippning i fem kategorier.

Dagen avslutades med mingel på Elverket på Linnégatan.